HISTORIK 


HISTORIK

Bakom Hultsfredsfestivalen stod fram till 2010 den ideella Rockföreningen Rockparty. Föreningen bildades 16 december 1981 av ett gäng rockintresserade ungdomar som ville arrangera små konserter för sitt eget och sina kompisars höga nöjes skull. Första arrangemanget gick av stapeln den 31 januari 1982 då Biffen Steks, Destroid Future och Zwän Ruth stod på scenen på fritidsgården. Första stora konserterna hölls redan första våren med band som Eldkvarn, Attentat och framför allt Ebba Grön.

Under de första fyra åren arbetade föreningen med gig på alla upptänkliga ställen i Hultsfred, även på en Fredsfestival som kan kallas föregångare till Hultsfredsfestivalen. De här åren spelade i stort sett alla sveriges pop- och rockband i byn, ja till och med några utländska orkestrar. Som till exempel: Theatre Of Hate, Stiff Little Fingers, The Undertones, The Smithereens, Johnny Thunders och Echo & The Bunnymen. Föreningens verksamhet var heller inte bara inriktad på konserter utan man jobbade med allt från närradiosändningar till filmkvällar.

Men det var inte förrän 1986 som Rockparty arrangerade sin egen rockfestival själva för första gången. Dragplåstren då var Nils Lofgren, Erasure och The Triffids. 7.000 personer dök upp på en lyckad festival där både tur och viss begåvning var receptet...

Under festivalens första år var Rockparty fortfarande en flitig arrangör av små och stora konserter vid sidan om festivalen, främst i sin egen lokal Klubben, men även i sporthallen Hagadal och i folkparken. Artister som spelade under dessa år utanför festivalen var bland många, många andra: Katrina & The Waves, Wilmer X, Magnus Uggla, Imperiet, The Creeps, Ratata, Nick Cave, Front 242, Roxette, Union Carbide Productions, Sator, Lloyd Cole & the Commotions, The Shamen, Little Steven, Ramones, Mano Negra, The Wannadies, Thåström, The Sisters of Mercy, Docenterna och The Cult.

Festivalens utveckling de första åren var, förutom andra årets ekonomiska bakslag, explosionsartad. Uppenbarligen fanns ett behov av en festival med utgångspunkt i kärleken till pop- och rockmusik och Hultsfred var först med att försöka tillfredställa det. Det dröjde heller inte förrän hela musiksverige följde festivalen med stort intresse och i brytningen mellan 80- och 90-tal var Hultsfredsfestivalen Sveriges absolut största och viktigaste musikhändelse - och har så förblivit.

Mer info om alla festivlaåren kan man hitta om man klickar på vart och ett av årtalen ovan, fast fortsätt gärna läsa om föreningen Rockpartys utveckling här nedan...

När Rockparty 1991 anklagades ha förstört sporthallen Hagadals golv med sina ständiga konserter togs beslutet att bygga sin egen konserthall. Innan den skulle stå klar hann föreningen fylla tio år och det firades enligt konstens alla regler med en fest där inga mindre än Sven-Ingvars, Wilmer X, Sator och Thåström spelade.

Resultatet av Rockpartys byggplaner blev ett 1.800 kvadratmeter stort hus som kom att kallas Metropol. I oktober 1992 invigdes kåken, som byggts till stor del av frivilliga föreningsmedlemmar, med en legendarisk fest som kan anses vara en vändpunkt i föreningens historia. Fortsättningsvis arrangerade inte Rockparty några konserter utanför folkparken eller den egna lokalen.

Första åren arrangerades så många konserter på Metropol att det är svårt att komma ihåg dem alla. När väl Rockparty hade byggt sitt enorma hus vid norra infarten till Hultsfred var det också dax att fylla det med lite annan verksamhet än bara konserter. Från att ha varit ett gäng ungdomar som arrangerat konserter för sig och sina kompisar ägde plötsligt Rockparty några företag och huset sjöd snart av entreprenörsanda och framtidstro.

Sedan Rockparty invigde Metropol har mycket hänt. Utbyggnaden Rock City har gjorts, utbildningar har dragits igång och ännu fler spelningar har arrangerats. Men det viktigaste är att föreningen fortsatte verka för att göra Hultsfred till ett roligare ställe för ungdomar.

16 december 2007 firade Rockparty sitt 25-årsjubileum. Alla föreningens medlemmar bjöds in på en gratiskväll med bland annat Moneybrother och Torgny Melins på scen.

Den 2 Juli 2010 ansökte Rockparty om konkurs. Föreningen Rockparty var då 29 år gammal.


Text: Fredrik Blom
Uppdateringar: Håkan Durmér, Andreas Johansson

  

  

Länkar:

FESTIVALENS HISTORIK

PopkolloCampus Hultsfred